Monitoringrapport: ook in 2023 blijft CO2-uitstoot dalen
Elk jaar maken we een rapport op waarin de vorderingen van ons Klimaatplan worden becijferd. Het rapport 2024 bevestigt dat we goed bezig zijn.
De lokale uitstoot is ook in 2023 verder blijven dalen, een daling met 27% in vergelijking met 2011. Daarmee zet Brugge een versnelling hoger en zit bijna terug op schema om tegen 2030 de CO2 uitstoot te halveren (t.o.v. 2011). Enkele opmerkelijke cijfers:
- Brugge is en blijft een stad met steeds meer hernieuwbare elektriciteit
Mocht alle energie die in Brugge opgewekt wordt door wind- of zonne-energie door Bruggelingen verbruikt worden, dan zou ondertussen bijna 60% van onze elektriciteitsverbruik lokaal opgewekt worden. Dat is een heel straf cijfer waarmee Brugge zich bij de koplopers van Vlaanderen bevindt.
Natuurlijk is onze goede ligging aan de zee daar niet vreemd aan: met ondertussen meer dan 56 windturbines en een aantal in onderzoek en aanvraag zal dit alleen maar verder blijven toenemen. Brugge zit op schema voor haar doelstellingen tegen 2030, maar dat zal ons niet inhouden om te blijven ijveren voor bijkomende windturbines binnen de grenzen van ons windplan want de weg is nog lang.
- Brugse huizen en gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd
Een grote uitdaging van het klimaatplan BruggeNaarMorgen is het beter isoleren en energie-efficiënter gebruik van onze woningen en gebouwen. Dit is absoluut noodzakelijk om op termijn onze woningen en gebouwen zonder gas of mazout te verwarmen. We stellen vast dat Bruggelingen steeds meer en beter hun woningen en gebouwen isoleren: de warmtevraag is verder gedaald en ligt nu ongeveer 10% lager dan in 2018, het referentiejaar van ons huidige klimaatplan. Er zijn veel inspanningen gebeurd om Bruggelingen te stimuleren om te gaan renoveren en isoleren, onder andere via de verhoogde opknappremie, vele infoavonden in de Brugse wijken, het gericht renovatieadvies en vele andere acties. Het is alvast een belangrijke stimulans om deze acties verder uit te bouwen.
- Stad Brugge verbruikte bijna 7 gigawattuur minder energie voor haar eigen gebouwen in 2023 dan in 2018, een vermindering met bijna 24%, en gaat verder
Stad Brugge heeft alvast ook niet stilgezeten om haar gebouwen te renoveren en te verduurzamen. Het totale energieverbruik van de stadsgebouwen is in de periode 2018-2023 met bijna 7 gigawattuur gedaald, wat niet alleen een lagere energiefactuur oplevert, maar ook een pak minder CO2-uitstoot. Stad Brugge heeft ondertussen ook een pakket maatregelen goedgekeurd om 14 gebouwen energetisch te laten renoveren vanaf 2025 en het aantal zonnepanelen op onze stadsgebouwen zal hiermee verdubbelen in een jaar tijd! Dit zal in de komende jaren terug een aanzienlijke besparing van centen en uitstoot met zich meebrengen. Hierdoor zal de Stad op schema blijven om voldoende energiezuinig te worden en de CO2-uitstoot te doen dalen van de eigen gebouwen.
Mooie resultaten door de aangehouden inspanning, samen met vele partners en Bruggelingen.