We laten de pronkschouw in het Brugse Vrije terug schitteren
We restaureren de prachtige, monumentale pronkschouw in het Brugse Vrije. De schouw – een eerbetoon aan Keizer Karel V (1500-1558) – is opgebouwd uit eikenhout, marmer en albast en is een ontwerp van Lanceloot Blondeel. Er zit een agressieve klopkever in de schepenkamer en daarom wordt alles grondig aangepakt en de kevers verdelgd.
Een tijd terug werd vastgesteld dat de eikenhouten sculptuur van de schouw aangetast werd door houtborende insecten. Gericht onderzoek bracht aan het licht dat niet alleen de eigenlijke schouw, maar ook de schepenkamer waarin deze gebouwd is en de zolders erboven, aangetast worden door klopkever (Xestkobium rufovillosum).
Daarom restaureren we de schepenkamer en de schouw grondig. Deze belangrijke restauratie aan een van de pronkstukken van het Brugs erfgoed vraagt gedegen en kwaliteitsvolle expertise om deze restauratie tot een goed eind te brengen. Voor de verschillende restauratiefases werken we samen met verschillende restauratoren met een zeer specifieke expertise.
De bouwkundige restauratiewerken worden uitgevoerd door Arthur Vandendorpe nv. Tijdens deze restauratiefase wordt de zolder boven de schepenkamer aangepakt. Naast het verdelgen van de insectenaantastingen worden de aangetaste houten balken geheel of gedeeltelijk vervangen. De plankenvloer die de zolder van de schepenkamer scheidt wordt hierbij brandbestendig vernieuwd. Een aantal aanpassingen aan de daken en de goten aan de buitenzijde van de zolder moet de kans op waterinfiltraties in het gebouw gevoelig verkleinen.
De restauratie van het hout in de schepenkamer is toegewezen aan Remmen bv. Deze firma zal voornamelijk instaan voor de verdelging van de insectenaantastingen in de schepenzaal. Hierbij zullen zowel de eikenhouten sculptuur van de schouw als de wandbetimmeringen en het meubilair onder handen genomen worden. Alle gebeeldhouwde eikenhouten elementen zullen door anoxie ontsmet worden. Deze techniek bestaat er in om de stukken luchtdicht te verpakken en de in de verpakking en sculptuur aanwezige zuurstof gedurende bepaalde tijd weg te zuigen en te vervangen door een gas. De wandbekledingen en het meubilair zullen met microgolven worden ontsmet.
De Wit Koninklijke manufactuur van wandtapijten nv neemt de restauratie van het textiel op zich. De wandtapijten zullen grondig ontsmet en gereinigd en na restauratie teruggeplaatst worden. De bekleding en de polstering van alle banken en het tafelkleed zal worden vervangen door aangepast textiel dat onbrandbaar is en ongevoelig voor insectenaantastingen.
Waarom is deze pronkschouw zo bijzonder? Het Brugse Vrije was sinds begin 12e eeuw de benaming voor een onafhankelijk bestuurlijk, financieel en rechterlijk onderdeel van het graafschap Vlaanderen. Het gebied omvatte de streek en de gemeenten rond Brugge, begrensd door de Noordzee, de Westerschelde en de IJzer. Het had een eigen schepencollege dat op de Burg zetelde, maar geen bevoegdheid over de stad Brugge zelf. Aan het einde van de 14e eeuw werd ’t Vrije het ‘vierde lid’ van Vlaanderen, naast de drie grote steden Brugge, Gent en Ieper. Pas in 1795 werd het Brugse Vrije opgeheven.
In de schepenkamer van het Brugse Vrije wordt deze eeuwenoude geschiedenis van macht en rechtspraak samengebracht in de door Lanceloot Blondeel ontworpen monumentale pronkschouw uit 1528.
De eeuwenoude schepenkamer en de Keizer Karelschouw zullen na de restauratie terug schitteren.