CD en V volledige logo

Na grondige restauratie komt het orgel terug thuis in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Het bijzondere koordoksaalorgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk was aan restauratie toe. Daarom werd het de voorbije maanden met de nodige omzichtigheid gerestaureerd in Eupen. Een commissie van externe deskundigen volgt het volledige proces van restauratie op. Ze zien nauwgezet toe op de kwaliteit van de technische uitvoering, de artistieke uitvoering en de totale afwerking. Het orgel wordt nu teruggeplaatst in de kerk. Deze restauratie van het koordoksaalorgel is het prachtige slotakkoord van de afgelopen grootschalige interieurrestauratie van de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk.

Het koordoksaalorgel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de meest opmerkelijke orgels in Vlaanderen. Het orgel werd gebouwd door Cornelis Cacheux in 1721-1722 als een bescheiden tweeklaviers orgel. Later in de 18e eeuw werd het uitgebreid en in het midden van de 19e eeuw volgde nog een verbouwing en aanpassing door de orgelmakers L.B. Hooghuys (Brugge) en H. Mondt (Antwerpen). In 1954 volgde opnieuw een volledige transformatie door J. Loncke (Esen).